Naar de inhoud Tickets kopen Naar de footer

Leerwerklocatie Hoenderdaell Samenwerking

Bloeiende samenwerking

VONK (de nieuwe naam Clusius College en ROC Kop van Noord-Holland) en Dierenpark Hoenderdaell zijn een mooie samenwerking aangegaan, die voor zowel de studenten, de docenten én het park alleen maar voordelen oplevert.

Meerdere studenten van Vonk volgen hun opleiding tot hovenier (mbo-niveau 2 en entree) op het park. Voorheen gingen zij ook nog naar school op de vestiging in Schagen maar vanaf dit jaar is de opleiding helemaal verhuisd naar Hoenderdaell. TPL-docent Yke Posthumus is de drijvende kracht achter de samenwerking: “Bij Hoenderdaell kunnen we onze studenten écht praktijkonderwijs geven en gebruik maken van veel verschillende materialen en gereedschappen. Van tuinaanleg, groenonderhoud, bestrating, tot het maken van hekwerk voor de dierenverblijven. Alle aspecten van het hoveniersvak zijn in het park vertegenwoordigd. Zelfs de toetsen en examens vinden hier op locatie plaats. Door de individuele leerlijn en flexibele instroom kunnen we maatwerk bieden en iedere student in z’n eigen tempo de opleiding laten volgen.”

Dieren en publiek zijn extra uitdaging

De unieke opleidingslocatie biedt zowel de docenten als studenten vele voordelen. Docenten kunnen maximaal praktijkles geven en zien de aanwezigheid van de dieren en het bezoekend publiek als een extra uitdaging. Yke: “Je moet als docent goed opletten en een paar extra ogen hebben. Het publiek en de dieren mogen absoluut geen last van ons hebben.”

Een wel heel prettige leslocatie

Op de locatie in Hoenderdaell kan je de opleiding Tuin, Park & Landschap van Vonk op twee niveaus doen (entree en niveau 2) en zowel in de BOL- als BBL-variant. BOL betekent drie dagen in de week opleiding en twee dagen stage. Bij BBL heb je elders een arbeidscontract en volg je één dag in de week de opleiding.

Kunnen niet meer zonder

Robert Kruijff, eigenaar van Landgoed Hoenderdaell, is ook blij met de samenwerking: “Het dierenpark is in 1992 als hobby ontstaan, in de loop der jaren steeds groter geworden en inmiddels door de ANWB al meerdere keren uitgeroepen tot leukste park van Noord-Holland. Aanvankelijk waren we vooral gericht op de dieren en minder op het groenonderhoud. Mede door contact met Yke hebben we er steeds meer een park van gemaakt. Ik vind het mooi om te zien hoe de studenten ons daarbij helpen en wat ze allemaal voor elkaar krijgen. Inmiddels kunnen we niet meer zonder hen, want een mooi park vraagt ook heel veel onderhoud.”

Studenten met verschillende voorgeschiedenis

De studenten die les krijgen op Hoenderdaell hebben allemaal een verschillende voorgeschiedenis. Veelal vmbo-leerlingen die na hun diploma kiezen voor de aansluitende mbo-opleiding niveau 2. Maar ook vroegtijdige schoolverlaters die zonder diploma de entree-opleiding kunnen doen. Of studenten die vanuit een andere mbo-opleiding naar Tuin, Park & Landschap overstappen.

Meer info over de opleiding Tuin, Park & Landschap

Studenten kunnen zich bij twee vestigingen aanmelden voor de opleiding Tuin, Park & Landschap: Hoorn en Schagen. In Hoorn wordt de opleiding gegeven met faciliteiten vanuit de eigen vestiging aldaar. Meld je je aan in Schagen dan krijg je les op Landgoed Hoenderdaell. Meer informatie over VONK mbo, de opleiding en aanmelden.