Naar de inhoud Tickets kopen Naar de footer

Genieten van en in de natuur Over het Landgoed

Dierenpark Hoenderdaell is +/- 30 hectare en ligt aan het begin van het uitgestrekte Landgoed Hoenderdaell in de Anna Paulownapolder.
Het landgoed staat midden in een natuurgebied van 75 hectare dat oorspronkelijk deel uitmaakte van het Waddengebied. Na een bezoek aan Dierenpark Hoenderdaell kunnen natuurliefhebbers eventueel ook genieten van een wandeling door het stiltegebied.

Doordat de natuur hier vrij is van menselijke invloeden, kunnen bloemen en planten hier goed groeien. Ook heeft het verleden invloed gehad op de bloemen- en plantengroei in dit gebied. Zo werd het achterste deel van het stiltegebied in de middeleeuwen afgegraven en later opgevuld met zeeslib, waardoor de zee invloed heeft gekregen op de begroeiing. Bovendien zijn er door de afgravingen en ophogingen hoogteverschillen ontstaan, wat een grote diversiteit aan flora oplevert.

Vrije natuur

Ook dieren kunnen in het stiltegebied hun eigen gang gaan. Wandelaars kunnen vossensporen en broedende vogels ontdekken en aan de waterkant van het Oude Veer is het werk van verschillende knaagdieren te zien. Kortom: voor natuurliefhebbers zal elke wandeling door dit Noord-Hollandse stiltegebied een nieuwe ervaring zijn.

Kunst & cultuur

Tijdens een wandeling in het stiltegebied komen bezoekers een monument en kunstwerken tegen die iets vertellen over de geschiedenis van de omgeving.

Het Gelderse Huisje

Achter het Dierenpark van Landgoed Hoenderdaell staat een klein stenen huis met een rijke geschiedenis. Het Gelderse huisje is net zo oud als de polder waar het instaat en vormt daarmee een aandenken aan een belangrijke periode in de poldergeschiedenis en een eerbetoon aan de eerste bewoners van dit gebied, gezinnen uit Gelderland. Dankzij hun inspanningen, vastberadenheid en moed, heeft de omgeving van Anna Paulowna zich kunnen ontwikkelen tot de bijzondere polder die het nu is.

Anna Petruska

In het stiltegebied van Landgoed Hoenderdaell komen wandelaars het kunstwerk Anna Petruska tegen. Het versteende karkas van een sloep staat hier sinds 2010 en was het idee van plaatselijke kunstenares Ank van der Horst. De sloep hoort bij het moederschip Anna Petruska dat van Talinn, de hoofdstad van Estland, op weg was naar Zaandam en onderweg zonk.

Observatorium

Ook dit bouwwerk is bedacht en gerealiseerd door Ank van der Horst en Jan Smakman. De muur vormt een halve cirkel, in de spleet bevindt zich een trap die van het noorden naar het zuiden loopt. Op de trap liggen tegels met de namen van de seizoenen. Midden in de halve cirkel is het akoestische punt, waar de stem van bezoekers wordt weerkaatst.